si cantik & si kacak

Friday, March 30, 2012

update..update...

 




sekarang sedang mid sem... (dah nak habis cuti baru update ke? haha) tapi satu keje pun xsiap lagi..satu ape pun xprepare lagi...




before mid break aritu, dah selesai jawab hampir semua mid term paper..naik2 mid break ni, akan smbung lagi 2 mid term paper...dah ready ke???? huahuahua...




sekarang sedang gigih siapkan keje yg sepatutnya dah submit, tp xsubmit sebab tak siap lagi...ampun kan sy Dr... sy try submit isnin ni yer..hehehehe...



week before mid break aritu jugak, sudah gigik menjadi suri rumah cum student berjaya....sebab my lovely beloved mama kursus, then kena lah me balik jaga rumah + ulang alik g kelas dengan gigih + prepare utk semua mid term... and unfortunately...it will happen again this coming week as mama really have to attend her course...(dengki betul semua kat opis die tu..huh! nyampah i)



so skang sedang gigih buat keje sekaligus bersiap2 dengan two coming mid terms...  may allah granted me the best as i do my best for my study and my family...chewaaaaaahhh....




p/s ::  cuti dr selasa aritu, khamis baru start pegang buku...hahah...bagus kan? i loikeeee

Tuesday, March 20, 2012

Thursday, March 15, 2012

gangguan dlm pengurusan masa







ni smbungan entry hari tu... uruskan masa mudah/sukar??

 secara mudahnya, kalau kita dah cuba plan / rancang masa kita dgn baik, kadang2 ada masanya kita masih gagal menepati perancangan tu...ade byk faktor yg menyebabkan pengurusan masa kita gagal...jom kita tengok.....


(1) Cakap terlalu banyak- Adalah sudah menjadi lumrah manusia untuk bercakap lebih banyak berbanding melihat dan mendengar. Menurut pakar psikologi, kebarangkalian seorang yang suka bercakap untuk fokus melakukan sesuatu tugasan adalah lebih sedikit berbanding orang yang suka melihat dan mendengar. Ini secara tidak langsung akan mengganggu pengurusan masa yang telah anda rancang.






(2) Cuba untuk siapkan terlalu banyak tugasan- Anda perlu tahu bahawa tugasan kerja anda sebenarnya tidak akan habis. Rancang masa kerja yang ingin anda lakukan. Jangan cuba untuk lakukannya secara sekali gus. Ia bukan sahaja akan membebankan anda, malah ia turut akan menjadi penghalang untuk anda menikmati kehidupan yang lain.






(3) Kerja dalam keadaaan yang tidak teratur- Ini juga adalah merupakan faktor utama yang mengganggu pengurusan masa anda. Apabila anda bekerja dalam keadaan yang tidak teratur, anda tidak akan tahu bilakah sebenarnya tugasan anda akan selesai. Ia akan menyukarkan lagi untuk anda memperuntukkan masa terhadap tugasan yang perlu dilakukan.




(4) Banyak berangan- Mungkin ada sesetengah orang menghadapi kesukaran untuk mereka fokus melakukan sesuatu tugasan. Apabila mereka sedang melakukan kerja, dalam masa yang singkat mereka akan mula berangan. Ini akan mengganggu terhadap tugasan yang sedang dilakukan. Anda perlu bijak untuk menangani masalah ini.




p/s ::: ade byk lagi  sebab yg menjadi punca kegagalan pengurusan masa...apakata kita buat analisis berdasarkan jadual dan perancangan kita...lepas tu, kita ubahlah mana yg sebabkan kita  gagal...




Wednesday, March 14, 2012

Friday, March 9, 2012

dugaan dugaan dugaan

 






tak semua benda indah dlm hidup..ada yg diduga dgn macam2 dugaan...apa yg membezakan setiap insan adalah cara mengatasi dugaan yg menimpa...ada yg kuat dan tabah, ada yg jatuh xsempat nak bangkit bila ditimpa ujian...




kenapa nak cerita psl ujian, dugaan ni?



 


sebab skang ni aku tgh sakit gigi!!! dugaan betul...




 sesungguhnya sakit kat gigi tu adalah sgt sakit....huhu...menyesal jual mahal xnak balik rumah...kalau esok xok jugak, abah, sila amik anakmu yer...hahaha...




k bai...hahaha

Thursday, March 8, 2012

saya nak tudung bawal!

 
lama tak update blog bersawang ni...biasalah..org lain baru je mula sem baru, aku ni..dah nak mid break dah...lagi serabut biler pikir mid terms dah bersusun tunggu minggu last sebelum mid break!!! uwaaaaaa....





minggu ni xdpt lah kembali bersuka ria riang ria kat rumah...keje menimbun..ade satu keje tu, kalau lmbt hantar xpe, tp byr rm5 sehari...kalau lewat! ok nak jimat..hantar on time...hahaha....




bw td..nmpk ni..adik manis punya Cabutan Bertuah...entah aku ni bertuah ke tak...kalau nak tau kena cuba lah..ye dak...so meh kita cuba yer...hahaha....





 kalau nak join..meh singgah sini...senang je..xde syarat...just follow blog die jer...pastu tgk lah, bertuah ke idak kita ni...hahaha... klik sini



~selamat bertuah yer~




peace yo



 

Monday, March 5, 2012